Ieder jaar opnieuw kijken wij uit naar dit moment… het aanbreken van de lente! De hele winter is de wijngaard kaal en kleurloos, maar gelukkig komt daar in het voorjaar altijd weer verandering in. Om de spectaculaire groei van de druiven in de komende maanden in goede banen te leiden, moet nu wel al veel in de wijngaard worden gedaan, zoals het snoeien en aanbinden van de druivenplanten.

Snoeien

Wij snoeien alle druivenplanten elk jaar weer bijna helemaal terug. We laten bij iedere plant slechts 1 of 2 sterke takken over, waaruit alle druiven voor dat jaar zullen groeien. Als je tijdens de oogstperiode in september/oktober wel eens bij ons in de wijngaard bent geweest, en de enorme hoeveelheid takken hebt gezien, dan begrijp je goed dat onze wijngaard tijdens de snoeiperiode bezaaid ligt met stapels druiventakken. Overigens is het moment van snoeien best nog spannend. Door het snoeien van de druivenplanten komt de sapstroom namelijk op gang. Natuurlijk vinden wij het prima dat de planten zo snel mogelijk weer nieuwe takken en druiven willen gaan maken, maar de planten zijn hierdoor wel extra gevoelig voor nachtvorst. In het slechtste geval kunnen de planten zelfs doodvriezen. Kortom, een goede balans is nodig.

Snoeihout in de wijngaard

Ombuigen en aanbinden

Als de snoei voltooid is, wordt het tijd om de overgebleven takken om te buigen, en vervolgens vast te maken aan het ijzerdraad tussen de palen. Dit netwerk van palen en ijzerdraad zorgt ervoor dat de druivenplanten goed kunnen groeien. Door de kracht waarmee de druivenplanten groeien, moeten wij ieder jaar wel alle palen en ijzerdraden rechtzetten en weer op spanning brengen. Bij druivenplanten waar is teruggesnoeid tot 2 takken, en deze naar weerszijden van de stam zijn omgebogen (1 tak links van de stam, 1 tak rechts van de stam), wordt gesproken over ‘dubbel Guyot’. Als een druivenplant nog 1 tak over heeft (omgebogen naar links of naar rechts), wordt wel gesproken over ‘enkel Guyot’.

Snoeiwijze

Als ook het ombuigen en aanbinden is gedaan, mogen de druivenplanten gaan doen waar ze heel goed in zijn… groeien! Daarbij is zon natuurlijk belangrijk, maar is ook een flinke regenbui op z’n tijd van groot belang. Met die combinatie van zon en regen is de wijngaard binnenkort weer een oase van groen! We houden je op de hoogte!

By | 2019-04-10T20:00:01+02:00 april 10th, 2019|Categories: Blog|Tags: , , , , , |0 Comments