Er is (jammer genoeg) geen sneeuwvlok te bekennen, maar toch is het alweer bijna zover… Kerstmis! En hoe dichter de Kerstdagen naderen, hoe meer wij bij Wijngaard ‘De Rijsakker’ de vraag krijgen welke wijnen nu het beste passen bij het Kerstdiner. Het kiezen van de wijn(en) voor het Kerstdiner wordt vaak als moeilijk omschreven, maar dat valt echt mee. Je hoeft er echt geen ingewikkelde studie van te maken. Bovendien gaat het Kerstdiner vooral om het gezellige samenzijn met familie en vrienden!

Om bij veel mensen toch iets van de stress rond het Kerstdiner weg te nemen, hebben wij de beste wijntips voor de Kerst op een rij gezet.

1. Versterk de smaak

Over het algemeen is het de bedoeling dat de smaak van het gerecht en die van de wijn elkaar versterken. Gerechten met een zachte smaak komen beter tot hun recht met een wijn met een zachte smaak. Gerechten met een sterkere smaak hebben meer profijt bij, je raadt ’t al, wijnen met een sterkere smaak. Als je dit als uitgangspunt neemt, zit je altijd goed.

2. Denk aan de opbouw

Het Kerstdiner zelf kent uiteraard een mooie opbouw van amuse en voorgerecht, via tussengerecht, naar hoofdgerecht en tenslotte naar het dessert. Probeer die opbouw ook te volgen in het kiezen van de wijnen (en denk daarbij aan tip 1). In zo’n opbouw zijn de algemene ‘regels’:

 • Droog vóór zoet;
 • Wit vóór rood;
 • Licht vóór zwaar.

3. Leren combineren

Een veelgehoord uitgangspunt bij het combineren van wijnen is dat witte wijn meer past bij visgerechten, en rode wijn juist meer bij vleesgerechten. Dit is een prima startpunt. Van daaruit kun je zelf verder gaan experimenteren. Wij hebben alvast 4 mogelijke experimenten voor je op een rij gezet:

 • Probeer eens een wat zoetere wijn bij een pittig gerecht. Je zult zien dat dit prima past. Het zoetje van de wijn zorgt ervoor dat het gerecht net iets minder pittig wordt.
 • Gerechten met wat meer vet werken juist weer goed met wat zuurdere wijnen die meer tannines bevatten.
 • Een zoete dessertwijn kan uitstekend bij een zoet dessert. De wijn versterkt namelijk weer de zoetheid van het dessert. Een heerlijke combinatie.
 • Doe eens gek, schenk eens een wat lichtere rode wijn bij een visgerecht. Dit kan ook prima!

4. Aperitief – Maak de smaakpapillen wakker!

Aperitief: Kies voor het aperitief een lekkere champagne. De bubbels maken de smaakpapillen extra wakker, en ook de eetlust wordt langzaam opgewekt!

5. Voorgerecht – Fris en fruitig

 Voorgerecht: Vaak komen bij een voorgerecht wat lichtere gerechten op tafel, zoals salades en gerechten met witvis of schaal- en schelpdieren. Een lichte, frisse, fruitige witte wijn past hier uitstekend bij. Wij kunnen hier onze eigen Johanniter aanbevelen. Bij buitenlandse wijnen kun je hier denken aan een ‘Sauvignon Blanc’ of een ‘Riesling’.

6. Tussengerecht – Ietsje voller

Tussengerecht: Een tussengerecht brengt alweer wat stevigere gerechten op tafel, zoals een rijk gerecht met gevogelte of vis, of een romige soep. Hier past dan ook een wat vollere wijn bij. Een iets zwaardere witte wijn, of een wat lichtere rode wijn is hier een goede keuze.

7. Hoofdgerecht – Voller en zwaarder

Het hoofdgerecht is vaak een gerecht met rood vlees, van bijvoorbeeld rund, hert, ree of haas. Bij zulke gerechten past bij uitstek een wat vollere, zwaardere rode wijn. Onze eigen Rode van Rumpt is hier een uitstekende keuze.

8. Dessert – Zoet versterkt zoet

Dessert: Het dessert is vaak een combinatie van zoet, zoals ijs, slagroom, enzovoorts, met wat zure elementen van fruit. Een wat zoetere wijn die toch ook een fris zuurtje heeft, is hier heel geschikt voor. Zoals we in tip 3 al hebben laten zien, versterkt de wijn de zoetheid van het dessert. Onze Solaris 2016 is zo’n heerlijke dessertwijn.

9. Glashelder glazen kiezen

Nu je de wijnen hebt uitgekozen, dient de volgende vraag zich aan… Welke glazen gebruik je? Ook dit is gemakkelijker dan je denkt! Kies ook hier voor glazen die jij mooi vindt! En verder kun je de volgende tips als richtlijn aanhouden:

 • Aperitief (bijvoorbeeld: champagne): Gebruik voor het aperitief een wat smaller wijnglas, zodat de bubbels goed kunnen bubbelen!
 • Witte wijn: Voor de witte wijn kan een ‘normaal’ wijnglas worden gebruikt, maar het liefst wel een slagje kleiner dan het glas voor de rode wijn.
 • Rode wijn: Met een beetje meer zuurstof om te ademen, doe je een rode wijn veel plezier. Gebruik voor de rode wijn daarom een wijnglas dat iets groter is dan het glas dat je voor witte wijn gebruikt.
 • Dessertwijn: Voor de dessertwijn volstaat eenzelfde wijnglas als voor de witte wijn.

En? Dat viel best mee hè! 🙂 Nog een laatste ‘glas-tip’: vergeet niet om ook een glas neer te zetten om water in te kunnen schenken!

10. Adem in, adem uit

Rode wijn smaakt beter als deze de kans heeft gehad om te ademen. Kortom, open je fles rode wijn ruim voor het moment van nuttigen!

11. Top temperatuur

De meeste mensen weten dat je witte wijn in de koelkast bewaart, en rode wijn juist buiten de koelkast. Wat minder mensen weten is dat de ideale temperatuur om wijn te drinken daar net weer iets van afwijkt.

 • Witte wijn: net even UIT de koelkast! De ideale temperatuur voor witte wijn is rond de 6° De temperatuur in de gemiddelde koelkast is net iets lager (rond de 4°C), dus haal de witte wijn een kwartiertje voordat je ‘m wil drinken uit de koelkast.
 • Rode wijn: net even IN de koelkast! De ideale temperatuur voor rode wijn is rond de 18°C, maar in veel huiskamers en keukens is het, zeker met Kerst, vaak net even wat warmer. Zet de rode wijn daarom even in de koelkast voordat je ‘m wil gebruiken. Het in de koelkast zetten van rode wijn zorgt er overigens ook voor dat de wijn wat minder zwaar aanvoelt.

12. Langer diner, minder zware wijn

Een Kerstdiner heeft vrijwel altijd drie of meer gangen, en neemt daardoor vaak ook meer tijd in beslag. Het is daarom over het algemeen een goed idee om te kiezen voor wat minder zware wijnen (wijnen met een lager alcoholpercentage), zodat iedereen zonder problemen het einde van de avond haalt. 😉

13. Ver weg of dichtbij?

Wijnen uit verre landen als Zuid-Afrika, Chili of Australië, en iets minder verre landen als Frankrijk en Italië zijn natuurlijk heerlijk! Maar ook in Nederland worden prachtige wijnen gemaakt! Wij maken in onze wijngaard, Wijngaard ‘De Rijsakker’ in Rumpt, zowel rode, witte als rosé wijnen, en zelfs een bijzondere ‘perenwijn’, gemaakt met ‘Conference’-peren. Onze wijnen hebben ook al medailles gewonnen bij nationale en internationale wijnkeuringen! Dus probeer ook eens een wijn die wat dichterbij huis is gemaakt, bijvoorbeeld de wijnen van Wijngaard ‘De Rijsakker’! 😉

14. Proef!

Het is altijd een goed idee om de wijnen die je tijdens het Kerstdiner wilt schenken eerst voor te proeven, zodat je in ieder geval zeker weet dat JIJ de wijnen lekker vindt! 🙂

15. Vraag!

Hulp vragen is geen schande! Zowel in slijterijen als in supermarkten zijn altijd deskundigen die je verder kunnen helpen bij je keuze! Natuurlijk mag je ons ook gewoon bellen of mailen!

Tot zover! Hopelijk hebben we je een beetje op weg kunnen helpen, en geniet je met volle teugen van je Kerstdiner!

Merry christmas! Proost! 🙂

By | 2017-12-21T00:08:39+00:00 december 20th, 2017|Categories: Blog|Tags: , , , , , , , , , |0 Comments