Als je zo’n twee maanden (60 dagen) na de bloei van de druiven door onze wijngaard loopt, begint zich een prachtig schouwspel te ontwikkelen… de verkleuring van de druiven, of met een mooi Frans woord: véraison!

Wat niet iedereen weet, is dat alle druiven, zowel de witte als de blauwe druiven, beginnen met een fel groene kleur. Pas na zo’n 60 dagen na de bloei, op het moment dat de groei van de druiven overgaat naar de rijping, beginnen de druiven langzaamaan te verkleuren. Witte druiven veranderen van groen in een soort doorzichtig goud-geel, terwijl de blauwe druiven van groen veranderen in paars, diep donker blauw, en zelfs ook wel zwart (zoals op de foto te zien is).

Tijdens de verkleuring van de druiven neemt de zuurgraad in de druiven af, en wordt de hoeveelheid suikers juist groter. Met andere woorden, er vindt rijping plaats. Die rijping vindt niet alleen plaats in de druif zelf, maar ook in schil treden veel veranderingen op. Die veranderingen zorgen dus onder meer voor de verkleuring van de druiven!

By | 2014-12-02T16:20:11+00:00 december 2nd, 2014|Categories: Blog|Tags: , , , , , , , , |0 Comments